2012. március 19., hétfő

A pipás másológépek

A másológépek eladási toplistáján hagyományosan az A3-as belépőszintű (15-20 lap/perc sebességű egy vagy két papírfiókos) készülékek állnak, így ez a retro rész is ezzel foglalkozik. A már bemutatott Sharp SF-7800-as gépcsalád utódja az SF-2116, 2118, 2020, 2120 majd a 2216, 2218, 2220 fénymásolók által jegyzett vonal volt.

Sharp SF2118 fénymásoló
Sharp másológép SF2118 teljes kiépítésben


Bár már lassan mindegyikük legalább minimum 10 éves, néhány kóbor masina még ma is üzemel közülük. Ez volt az analóg kor alkonya. A készülékek elsősorban működési költség terén hoztak jelentős változást. A főegységek (fényhenger, előhívó) élettartama 30.000-ről 50.000, majd 60.000 példányra nőtt, miközben egységáruk csökkent. Ez rendkívül barátságos volt a felhasználóknak, annál kevésbé a szervizeknek. Tipikus jin és jang kapcsolat.
Korszakalkotó nagy fejlesztések ezeknél a másolóknál már nem történtek, hiszen a tervező asztalokon és a laborokban már a digitális masinák prototípusai készültek. Volt azért néhány "apróság". Javítottak a gépek lomha indulásán, amitől az első oldal sokkal hamarabb (mintegy 30%-val gyorsabban) készült el. Alapjaiban megváltozott a papírfelszedő mechanika, felhasználói programok épültek be, mellyel a tulajdonos néhány saját beállítást végezhetett el. Ezek közül a legfontosabb a különféle energiatakarékos állapotok (előfűtéses vagy automatikus kikapcsolás) elérése volt.
A tervezők igyekeztek teljesen zárttá tenni a toner pótlást, ezért a festéktartó tartály tetejét csak akkor lehetett kinyitni az utántöltéshez (egy nyelv kihúzásával), ha arra rá lett helyezve fejjel lefelé az új festék. Ez a megoldás azonban hordozott némi rizikót, mert ha a felhasználó nem volt eléggé körültekintő és az új toner védőfóliáját eltávolította, majd nem húzta ki utána a nyelvet, akkor az egész festék könnyen kiborulhatott.
A technikusaink ezt a családot egyszerűen csak pipás gépeknek nevezték. Ennek oka a fénymásológépek egy jellemző alkatrésze volt. Egy műanyag cső, ami a fényhengeren visszamaradt felesleges festéket szállította a használt festék tartályba. Az előlap lenyitásakor ez az elem az első, amit meglát az ember.

SHARP SF2116 másológép festékkihordó pipa
Festék továbbitó pipa

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése