2012. március 12., hétfő

A harmincas évek és a háború

A harmincas évek szinte teljes egészében a rádió jegyében teltek. Hayakawa a hazai eladások mellett nyitott a határon túli piacok felé is, így előbb kereskedelmi megállapodást kötött egy hongkongi kereskedővel, majd pár év múlva saját irodát nyitott Sanghajban. A rádióhallgatók száma folyamatosan nőtt - Japánban ebben az időben már meghaladta az egymilliót is.
A széles line-up egyik gyöngyszeme az 575-ös típus volt,  mely háza fából készült kézi megmunkálással. Az igényes modell még egy fonográfot is tartalmazott.

Sharp 575 Phonoradio
SHARP 575 Phonoradio

1936-ban elkészült az a szakaszos futószalag rendszer, ami tovább gyorsította a tömegtermelést. Talán nem meglepő, hogy ez volt Japánban az első. Segítségével egy rádió összeszerelésének ideje mindössze 56 (!) másodpercre csökkent.

futószalagos gyártás
Szakaszos futószalag rendszer

A következő évben Japán megszállta Mandzsúriát. Az emberek információ éhsége pedig tovább növelte a keresletet a rádiók iránt. Az évtized végére már 5 millió fölé került a japán hallgatók száma. A világháború további lökést adott mind a termelésnek, mind a fejlesztésnek. A hadsereg (ezen belül is elsősorban a légierő) részéről növekvő igény keletkezett a kommunikációs eszközök iránt, így a gyár gyakorlatilag hadi üzemmé vált, termelése elérte az évi 150.000 egységet. A fejlesztés iránya elindult a rövid hullám és az URH irányába, amire külön laboratórium jött létre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése