2012. március 30., péntek

Élet a háború után

A II. Világháború után Japán - sok más országhoz hasonlóan - romokban hevert. Megkezdődött a  gyárak, üzemek újjáépítése. A termelés azonban a nyersanyag hiány miatt nehezen indult. A rádió értékesítés se virágzott, hiszen ezekben az években az emberek a megélhetésért küzdöttek és kisebb gondjuk is volt annál, mint hogy ilyen berendezést vásároljanak. A negyvenes évek vége hozott ugyan egy kisebb fellendülést, de ez tiszavirág életű volt. Ennek az időszaknak a legjelentősebb eseménye a Sharp történetében az volt, hogy részvényei 1949-ben megjelentek az oszakai értéktőzsdén.
A recessziótól amúgy is szenvedő országban a hagyományos rádiók értékesítése egyre csökkent, majd gyakorlatilag leállt, mivel ezek az eszközök nem voltak alkalmasak a hamarosan sorra induló kereskedelmi adók frenvenciáinak vételére, így a vásárlók is kivártak. Ennek hatására a klasszikus rádió gyártók közel háromnegyede csődbe ment. A Sharp Corporation is adósságokkal küzdött, részvényeinek értéke folyamatosan csökkent. Ekkor egy külső esemény segítette a vállalat túlélését. 1950-ben kitört a koreai háború, aminek hatására az amerikai hadsereg jelentős megrendelésekkel jelentkezett. Időközben a cég gőzerővel igyekezett megfelelni az új igényeknek is és 1951-ben kijött a "Super Radio Set"-tel. Az eszköz nagyon sikeres lett, a termelés és értékesítés a régi szép időket idézte. A cég így története során immár másodszor állt újra talpra.

B29 bombázó
A koreai háború megrendeléseket hozott.

A rádiózás (ezen belül elsősorban az URH technológia) terén a '30-as években elkezdett kutatásoknak köszönhetően a következő időszakban a Sharp ismét olyan új területen tudott az elsők között lenni, ami alapjaiban változtatta meg a huszadik század emberének életét. De ez már egy másik történet lesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése