2012. április 10., kedd

Az első találkozás

Az első kapcsolatom a Sharppal 27 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Akkor kaptam egy EL531-es tudományos számológépet az érettségire és az egyetemi tanulmányaimhoz (előbbihez akkor még nem lehetett használni, de az ajándékozó ezt nem tudhatta). Ez a kütyü F1 versenyautó volt a korábbi Rex 8-as készülékemhez képest, amely csak alapműveletes számításokat tudott végrehajtani. Ha két nagyobb számot összeszoroztam, akkor  a zöld világító kijelzőjén villództak a számok jelezve, hogy mennyire küzd a megoldással. Ehhez képest az 531-es az LCD kijelzőjén azonnal köpte az eredményt.

SHARP EL531 tudományos számológép
SHARP EL531 tudományos számológép

 
A hátulján virító Made in Japan felirat különösen szívet melengető volt. Abban az időben innen Kelet-Európából csodáltuk a tőlünk fejlettebb világok berendezéseinek minőségét. A masina a mai napig használatban van, javítani még nem kellett és az első elemeket is csak közel 15 év használat után cseréltem.
A számológép értékes termékcsoport. Egy időben a legfontosabb olyan eszköz volt, amivel a Sharp megismertethette magát a vásárlókkal. Az alapműveletes és tudományos készülékek elsősorban a diákok körében, míg az asztali ill. szalagos berendezések munkahelyi környezetben növelte a cég ismertségét és népszerűségét.
Az 531-es klasszikus modell. Olyan, mint a Levi's-nek az 501-es farmer, vagy a Volkswagennek a Golf. Az idők során folyamatosan jöttek ki az újabb és újabb verziók. Az 531A és 531H még inkább csak dizájnbeli változást hozott, az EL531P viszont 8 helyett már 10 jegyű számokkal is elboldogult.

Sharp EL531P tudományos számológép
EL531P 10 digites tudományos számológép

A Sharp persze egy ilyen egyszerű eszköznél is tudott nagyot dobni. Ez volt a D.A.L. (Direct Algebraic Logic) adatbevitel. Régebben a számológépeket az un. fordított lengyel jelöléssel kellett kezelni, ami azt jelentette, hogy ha pl. sin30 értékét akartuk kiszámolni, akkor előbb bevittük a 30 számot, majd megnyomtuk a sin gombot és már láttuk is az eredményt (0,5). Viszont ha egy picit is bonyolultabb képletet szerettünk volna feldolgozni (pl. 10+2*sin30-cos60), akkor ott már résen kellett lenni (ennek a beviteli sorrendje valahogy így nézett ki: 10 + 2 * 30 sin = - 60 cos = ). A DAL rendszer viszont lehetővé tette, hogy a képletek úgy kerüljenek be a számológépbe, ahogy az a papíron le van írva (a fenti példában: 10+2*sin30-cos60=). Az egyenlőség jel lenyomása után a  készülék interpretere értelmezi a képletet, megvizsgálja, hogy matematikailag helyes e, majd ezt követően feldolgozza. Ez különösen többszörösen zárójelezett valamint törtes képleteknél nagy segítség. Mai szemmel nézve ez természetes és egyszerű dolog, mégis forradalmi újítás volt.  Olyannyira, hogy a piaci versenytársak is megcsinálták a maguk klónjait (Casio: SVPAM, Texas: EOS).

SHARP EL531GH DAL adatbevitellel
EL531GH már DAL rendszerrel
 
A Sharp később továbbfejlesztette ezt a metódust és kijött a ma is használatos A(dvanced) DAL verzióval, ahol az időközben  kétsorossá vált kijelzőnek köszönhetően a felső sorban a korábban bevitt képletek módosíthatóak, így nem kell újra rögzíteni. A típus ma futó verziója az EL531WH, valamint a diákok körében népszerű színes kivitelű modellek. A lányok a rózsaszínű EL531XHPK, míg a  fiúk inkább a zöld EL531XHGR számológépet keresik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése