2012. április 25., szerda

Amikor a világ még közelebb kerül hozzád

Korábbi posztokban már körbejártuk, hogy a Sharp az 1930-as évektől milyen tapasztalatokat szerzett a rádiófrekvenciás technológia valamint a tömeggyártás terén. Így amikor megjelent egy olyan új termék, amely ezen a két területen szerzett jártasságot igényelt, nem volt kérdés, hogy a Sharp egy újabb sikerre ítélt termékkel fogja bővíteni a palettáját. A rádiók elhozták az embereknek a hírek gyors terjesztését, az élő közvetítések pedig részben átélhetővé is tettek egyes eseményeket. Az új eszközzel mellé társított mozgó kép pedig szinte megérinthetővé tette otthonunkban a távoli világokat. Igen, a televízióról van szó. A Sharp 1951-ben megalkotta első prototípusát, mely az első Japánban gyártott televízió volt. Két év múlva megjelent a piacon a TV3-14T készülékével.

TV3-14T
TV3-14T az első Sharp televízió (1953)

Mivel ebben az évben (1953) elindult az első japán kereskedelmi csatolna is - mely napi 4 órás műsort sugárzott - a televíziók iránti igény hónapról hónapra nőtt. A cég januárban még csak 15 készüléket állított elő, de ez a szám az év végére már havi 500 darabra kúszott fel. A berendezés kezdeti ára elég borsos volt, egy átlagember 2-3 éves fizetésének megfelelő összeget is kitett. Ezért a készülékeket ekkor még elsősorban nem a családok, hanem azon helyek üzemeltetői vásárolták, ahol sok ember megfordult és a tv-től a forgalmuk fellendülését várták (szórakozó helyek, szállodák stb.). Ezek a készülékek jellemzően 17 colosak voltak (ha most asztali pc előtt ülve olvasod e sorokat, akkor a monitorod valószínűleg 19 colos vagy nagyobb). 
Azzal a szándékkal, hogy a televízió minél több háztartásba eljusson, a Sharp - elemezve a japán lakások méreteit és a fizetőképes keresletet - úgy döntött, hogy a 17 helyett inkább 14 inches berendezéseket fog tömegesen gyártani. Ezzel az ötlettel a cég rövid idő alatt 60%-os piaci részesedést szerzett a teljes japán piacból és a 14 col lett sok éven át a hagyományos televízió méret. A következő években bekövetkező gazdasági fellendülés magával húzta a tv ipart is. Havonta immár 5000 darab egység jött le a Sharp gyártói futószalagjáról. A népek pedig vitték, mint a cukrot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése