2012. augusztus 23., csütörtök

Új lendület

Lássuk mi történt a '70-es évek elején. 1970-ben a cég a nevét az eddigi Hayakawa Electric Industry Co. Ltd.-ről a jelenlegi Sharp Corporation-ra változtatta. Ezzel a lépéssel a cég neve és védjegye eggyé vált. Még ebben az évben egy másik jelentős változás is történt. A cég alapítója Tokuji Hayakawa egy emberöltőnyi munka után szeptemberben átadta az elnöki posztot Akira Saekinek, aki ekkor már 35 éve állt a vállalat szolgálatában.
A cég 1972-es évfordulóját a "60 év 60 termék" jelmondat jegyében ünnepelte. Megreformált és teljesen új berendezések sokasága jelent meg az alkalomra. A továbbfejlesztett termékek között említsük meg a Linitron képcsöves színes tv-t, a grill funkcióval ellátott mikrohullámú sütőt és a HAYAC-3000 mikroszámítógépet.
 A Sharp felismerte a végfelhasználókkal való kapcsolattartás fontosságát, ezért közvetlen ügyfél információs pontokat hozott létre Japánban. Itt többek között a termékek használatával, javításával kapcsolatos kérdéseket, ügyeket lehetett intézni. A beérkező információkat feldolgozták és a jövőbeli fejlesztéseknél felhasználták.
A vállalat a korábbi hagyományainak megfelelően nyitott maradt az újdonságokra, így a palettája folyamatosan újabb berendezésekkel is bővült. Ilyen új gyártmánycsoport volt a pénztárgép, mely speciális 4 bites processzorral szerelt mini verzióját a Coca-Cola számára gyártották.

Bill Pet Terminál a Coca-Cola részére
Bill Pet terminál a Coca-Colának (1972)

A Sharp belépett a fénymásológép üzletbe is, melyet olyan szegmensnek tartott, ahol erős növekedés várható. Rövid időn belül piacra dobták első masinájukat, amely nedves tonerrel működött. A modell típusjelének első két karaktere (SF) egészen az analóg-digitális váltásig megmaradt.

SF-201 fénymásológép
SF-201 a Sharp első fénymásológépe (1972)


A következő posztban egy termékre fókuszálunk, mely újabb mérföldkő volt a Sharp történetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése