2012. szeptember 7., péntek

A mérföldkő

Egy korábbi bejegyzésből már kiderült, hogy a Sharp volt az első cég, amely chipeket gyártott és épített be a számológépeibe, hogy azok méreteit csökkenteni tudja. A további miniatürizálás legnagyobb gátja a kijelző volt, melyek akkoriban még nagy energia igényűek voltak, ezért melléjük méretes elemeket is telepíteni kellett. A Sharp az akkor ismert új technológiák közül az LCD-ben látta a jövőt, amely tulajdonságai ugyan már akkor ismertek voltak, de a megépítése - különösen sorozatgyártási méretekben -  a kor körülményei között eleinte megvalósíthatatlannak tűnt. Pár évig.... Aztán 1973 május 15-én megjelent egy termék: a Sharp EL-805 számológép. A világ első LCD kijelzővel ellátott kalkulátora. 

SHARP EL-805 a világ első LCD kijelzős számológépe

Hihetetlen változást hozott mindez az addig használt számológépekhez képest. A korábbi kis táskányi méretű gépekkel szemben az új modell egy nagyobb zsebben is elfért. A készülékhez (mű)bőr tok dukált, az LCD kijelzőt pedig felnyitható átlátszó fedőlap védte. A működtetéséhez mindössze egy darab ceruza (AA) elem kellett, amivel 100 üzemórát működött. A készülék ára nagyjából 100 USD körül mozgott. 


Sharp EL-805 fedővel
Zárható fedő védte az érzékeny LCD panelt


Az első fecske megjelenése után az LCD gyártás tökéletesítése folytatódott és pár éven belül a SHARP legyártotta a 10.000.000-dik számológépét.
 
Az LCD még napjainkban is az egyik legelterjedtebb megjelenítési eszköz (órák, monitorok, fényképezőgépek, notebookok, telefonok, televíziók stb.) és a Sharp egyik legfontosabb terméke.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése