2012. május 25., péntek

Csodálatos újdonságok futószalagon

Az 1960-as években a korábbi időszakhoz képest az ember csak kapkodta a fejét a technikai újdonságok sokasága miatt. Ezek egyik legfontosabbika a színes televízió volt. Miután 1960-ban megindultak a színes adások Japánban, a nagy szórakoztató elektronikai gyártók azonnal léptek és sorra hozták ki a színes adást visszaadni képes készülékeket. A Sharp első színes tv-je a CV-2101 volt, ami egy átlagember nagyjából 4 évnyi bérének megfelelő összegbe került. Az irány azonban egyértelmű volt: a jövő a színes technológiáé, az ár pedig folyamatosan csökkenni fog. Ebben az időben már tízmillió fölött volt a Japánban üzemelő (fekete és színes) tv-k száma és havonta több százezer új berendezés hagyta el a futószalagokat. 
Sharp CV-2101 színes tv
CV-2101 Az első Sharp színes tv (1960)

A másik igazi újdonság ebben az időszakban a mikrohullámú sütő volt. Japánban a Sharp volt az első cég, amely ilyen készüléket fejlesztett. A ma már természetes konyhai berendezés azokban az időkben nehezen találta az utat a fogyasztókhoz, mert azok a hétköznapi ember számára nehezen megérthető működési elve miatt eleinte tartózkodóan viselkedtek az új eszközzel szemben.

Az első japán mikrohullámú sütő (SHARP R-10)
Japán első mikrosütője a Sharp R-10
A piac nehezen fogadta (1962)

Említsünk meg egy harmadik fontos területet is, melyben a cég napjainkig piacvezető. Ez pedig a napelem gyártás. A cég ennek kutatásában úttörő szerepet játszott, így a hatvanas évek első felében már tömeggyártásban tudta előállítani a szolár cellákat. Napjainkban műholdak, világító tornyok, időjárás állomások és hasonló eszközök áramellátását tudják megoldani segítségükkel. 

Napelemes világító bólya
Napelemmel működő világító bólya Yokohamánál (1963)
 A cég folyamatos fejlődése és a külföldi piacokon való megjelenése szükségessé tette, hogy ne csak kereskedelmi partnerek által, hanem közvetlenül is jelen legyen a számára fontos kereskedelmi helyeken és ezzel a termékeit jobban a helyi igényekhez, szokásokhoz tudja igazítani. Ennek eredményeként 1962-ben  az USA-ban megalakult a Sharp első tengerentúli értékesítési leányvállalata, melyet később további területek követtek (Európa stb...)
A Sharp mindig nagy hangsúlyt fektetett a kutatás-fejlesztés területére, így a már említetteken kívül például az egészségügyben is számos érdekesség fűződik a nevükhöz. Ilyen a röntgen-monitor, az ultrahangos tisztító rendszer vagy pl. egy hordozható elektromos szike. Ezek az eszközök kevéssé ismertek a nagyközönség előtt, azonban az évtized még tartalmazott egy nagy dobást, amiről majd a következő héten mesélek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése