2012. február 9., csütörtök

Szól a rádió


Miután Osaka egyik bevásárló központjában vásárolt egy rádiót, Tokuji Hayakawa számára világossá vált, hogy az Ever Sharp Pencil után mi lesz cége következő sikerterméke. Az 1920-as évek közepén járunk. Az információ áramlását a világ fejlett részein már forradalmasította a rádió, hiszen a hír pillanatok alatt tömegekhez tudott célba érni szemben az írott médiával. Tokuji Hayakawa és csapata - bár az elektromosságról és a rádió működéséről nem nagyon voltak előzetesen ismereteik - megpróbáltak saját kezűleg összerakni egy ilyen szerkezetet. A próbálkozásokat siker koronázta és elkészült az első japán detektoros (kristály) rádió.

Sharp rádió
Az első japán detektoros rádió

Japánban 1925-ben kezdte sugárzását az első adó, így talán nem meglepő, hogy eddig a készülékeket a rádiózásban előrébb járó Egyesült Államokból importálták. A tömeggyártás Japánban is megindult. Három év alatt a rádiók száma tízszeresére nőtt.
A cég a termékét először egyszerűen Kristály Rádiónak nevezte (aminek oka valószínűleg az lehetett, hogy ekkor a  készülékek demodulátora egy - pirit - kristályhoz szorított acéltűből álló dióda volt), amit később átneveztek Sharp Rádiónak. A termelés fokozódott, hamarosan havi 10.000 egység hagyta el az üzemet. A cég folyamatosan fejlesztett, így  újabb és újabb modellek születtek.

Sharp Dyne rádió
Sharp Dyne vákumcsöves rádió


Japánban a Sharp és a Rádió szavak egymás szinonimáivá váltak és megkezdődött az export is a közelebbi nagy célpiacokra (India, Kína).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése