2012. február 20., hétfő

Menedzserkalkulátor - a kihalt állatfajta

A mobiltelefonok elterjedése előtt is volt az emberfiának baráti köre, azoknak telefonszáma és egyéb fontos adata (születésnap stb.). Ezeket elsősorban "papírprocesszoron" (hogy értsd is: noteszben) tárolták. Ami persze előbb-utóbb betelt, nehézkes volt benne keresni, egy idő után tele volt lehúzott részekkel, egyszóval mai szemmel nem az igazi megoldás volt. Az elektronika térhódítása ezt a területet is elérte: megjelentek a kis méretű adatbankok. Nagyjából 8x15 cm méretű és 1 centi vastag kis eszközök voltak 16-128 KB memóriával, normális QWERTY billentyűzettel. A butábbakat telefonregiszternek, a többséget pedig menedzserkalkulátornak hívtuk. A kijelzőjük 2-4 soros mono LCD, ami később a gép méretével és a kijelző felbontásával együtt nőtt. A hazai piacon a Sharp piacvezető volt, mellette a Casio tudott még labdába rúgni.

Sharp ZQ2250 menedzserkalkulátor
Sharp ZQ2250 menedzserkalkulátor

A kütyük legfontosabb funkciói az alábbiak voltak:
  • Telefon. Név, telefonszám, cím mentésére volt jó és esetleg egyéb kiegészítő mezőket is létre lehetett hozni
  • Memo. Általános szöveges adatnak
  • Óra ébresztéssel
  • Számológép
  • Határidőnapló riasztással
  • Ünnepek, szülinapok
Ugye ismerős funkciók? Ma már szinte minden mobiltelefon tartalmazza ezeket - hát többek között ezért tűnt el az üzletek polcairól.
A komolyabb kalkulátorok PC-kapcsolati lehetőséggel rendelkeztek az adatok archiválása és szerkesztése céljából. Volt olyan széria (IQ-xxxx), amibe kiegészítő kártyákat lehetett tenni. Ez lehetett pl. memóriabővítés, játék, dictionary stb.. Az egyik leghasznosabb funkciója ezen készülékeknek a globális keresés volt: a bepötyögött adatrészletet az összes funkció összes mezőjében kereste. Így ha nem jutott eszedbe valakinek a pontos neve, csak abból egy töredék, vagy csak arra emlékeztél, hogy a telefonszámában van két db 1-es egymás mellett, azt is megtalálta. Egyszerű dolog és jellemző a Sharp felhasználóbarát felfogására.
A termékcsaládot folyamatosan fejlesztette a Sharp, különösen annak csúcstermékét, amely hamarosan Japán legnépszerűbb PDA-ja lett. Linux operációs rendszer, érintőképernyős kijelző, kézírás felismerés, modem és fax, beépített HDD, színes kijelző jellemezték a fejlődés útját. Mindez 15 évvel ezelőtt, messze megelőzve korát. Ennek a szériának a neve a Zaurus volt, amellyel bár valószínűleg az erőt akarták szimbolizálni, végül inkább a termékcsoport jövőjét jelezte előre. A menedzserkalkulátorok azonban továbbra is itt élnek közöttünk csak kicsit átalakultak: beleintegrálódtak a telefonjainkba és egyéb "okos" készülékeinkbe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése