2012. december 15., szombat

Egy korszak vége

1980 nyarán 86 éves korában elhunyt a Sharp alapítója és motorja, Tokuji Hayakawa. Élete során folyton kereste az új utakat. Kreatív gondolkodás módja és alkotó készsége lehetővé tette, hogy számos körülöttünk levő használati tárgyunkról bármikor eszünkbe juthasson öröksége. Gondoljunk a grafitbeles töltőceruzára (ever sharp pencil) vagy egy számológépre.Tokuji Hayakawa
Tokuji Hayakawa a Sharp alapítója


A Sharp vállalat a története további részében is azt a szellemiséget követte, amit alapítója ráhagyott.
Az 1970-es évektől az iroda automatizáció egyre nagyobb üzlet lett. Ennek négy fő eleme volt: a számítógépek, a hozzá tartozó szoftverek, a fénymásológépek és a faxok. A Sharpnak ebből a kvartettből egyedül a fax hiányzott, amit 1980-ban pótolt, ezzel a fontosabb irodatechnikai eszközök teljes körű gyártójává vált.

Sharp FO2000 fax
Sharp FO-2000 fax (1980)


Az ötletgyártás tovább folytatódott. A cég 1981-ben egy olyan sztereo lemezjátszót (emlékszik még valaki a bakelit lemezekre?) fejlesztett  ki, amely a lemez mindkét oldalát le tudta játszani anélkül, hogy kézzel meg kellett volna fordítani. Bár a fejlesztés egyedülálló volt, ekkor már a hanglemez piac alkonyán jártunk, hiszen 1982-ben megjelent a CD, ami aztán évtizedekre minden más hanghordozót elsöpört a piacról.

VZ-V3 kétoldalas sztereo lemezjátszó


A kornak további három világelső Sharp fejlesztése volt. Az egyik egy számítógép-televízió kombó (PC-TV set), a másik egy szagelnyelő és szagtalanító eszköz, a harmadik pedig egy tranzisztor vezérlésű páratartalom érzékelő berendezés.
Ebben az időben a Sharp a termékeit már korszerű CAD-CAM (számítógéppel támogatott tervezés és gyártás) rendszerek segítségével alkotta meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése