2012. október 31., szerda

Tovább az úton

A korábbi bejegyzésekből már kiderült, hogy a Sharp mindig nagy erőket mozgósított az új technológiák kifejlesztésére, megvalósítására. Volt közöttük teljesen saját ötlet, de meglovagolták a piaci trendeket és továbbfűztek mások által elkezdett gondolatokat is.
Több éves kutatást követően a Sharp a '70-es évek végén megjelent az első videomagnójával. Ez a berendezés a kor slágerterméke volt és a Sharp modelljei nagy népszerűségnek örvendtek. A vásárlók pozitívan értékelték azokat az egyedi újításokat, amelyeket a cég mérnökei álmodtak meg. Ilyen volt az automatikus program kereső rendszer és az egyszerű, de praktikus a megoldás, miszerint a kazettát nem - az addig megszokott módon - felülről, hanem elöl kellett a készülékbe csúsztatni.

Sharp VC-6080 elöltöltős videomagnó
Egy jellemző Sharp fejlesztés
VC-6080 elöltöltős videomagnó (1979)

Hasonló újdonságnak tekinthető a dupla kazettás rádiós magnó megjelenése, mely lehetővé tette, hogy egyszerre két kazettára történjen a hangrögzítés és így az átjátszás is megoldhatóvá vált egy készülék segítségével (ha legalább negyven éves vagy, akkor emlékeidben még talán él a kép, amikor átjátszó kábellel és magnóval a kezedben sétáltál át a haverodhoz, hogy kedvenc zene számaitokat, koncert felvételeiteket elcserélhessétek).

A következő nagy dobás a Sharptól az első japán nyelvű szövegszerkesztő elkészítése volt. A berendezés kijelzőt és beépített tintasugaras nyomtatót is tartalmazott. Ebben az időben Japánban az irodai dolgozók még erősen idegenkedtek a billentyűzet használatától, ezért az adatbevitelre egy tollheggyel is nyomkodható érintés vezérelt megoldást alkalmaztak.

japán nyelvű szövegszerkesztő
WD-3000 japán nyelvű szövegszerkesztő

Közeledünk... Legközelebb már az 1980-as évek történéseiről olvashatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése