2012. január 26., csütörtök

SHARP Z-30 a pénteki fénymásológép

Az 1990-es évek elejét írjuk. Még látótávolságban a szocializmus. Korábban sokszorosító (stencil) berendezései többnyire csak állami vállalatoknak voltak. A gépeket jellemzően tük (titkos ügykezelés) helyiségekben tárolták, melyeket hétvégére lezártak és lepecsételtek. Így próbáltak védekezni a szamizdat kiadványok sokszorosítása ellen, a vége felé persze már nem sok sikerrel. Szóval egy ilyen kor után nem sokkal egy légüres térben, egyre növekvő igények idején jelentek meg a fénymásológépek a hazai kereskedelemben. Ez volt az aranykor. Vették önkormányzatok, iskolák, cégek, különösebb reklám és marketing támogatás nélkül. Az egyik legnépszerűbb Sharp modell a Z-30 volt.

Sharp Z30 fénymásológép
SHARP Z-30 fénymásológép

Nem csoda, hisz ez került a legkevesebbe... Nem nézték a népek, hogy a működtetése a kazettás rendszere miatt drágább, mint azoké, ahol a festékport külön meg lehetett venni (pl. Sharp  SF széria, de erről majd egy másik posztban).
A masina mindössze 5 lap/perc sebességű volt (ne feledjük, a lézernyomtatók is az 1-5 lap/perces sebesség tartományban száguldoztak akkor). Kicsinyíteni-nagyítani nem tudott, egyszerre 1-9 vagy "folyamatos mennyiségű" (sic: a Continuous valójában 20-at jelentett) lapot tudott lemásolni és a teteje jobbra-balra járt az álló megvilágító lámpa fölött a másolás alatt. A mindössze 10 kilós gép hordfüllel rendelkezett és egy diplomatata táskához hasonlóan lehetett szállítani.

Z30 hordozható másológép
A Z-30 hordozható fénymásológép

Szerettük ezt a fénymásológépet, mert "szervizbarát" volt. A kazetta ugyan csak 2.000 oldalt bírt, de az utántöltés már akkor dívott. Húszezer példányonként letiltott a fényhenger és a gép leállt - ez is fix munkát adott. A fixálóját felújítani csak a másoló kisebb szétrobbantása után lehetett, de egyébként egy könnyen szerelhető és javítható masina volt. A gép egyik érdekessége a megvilágító lámpa. Ez egy egyszerű neoncső, amiről köztudott, hogy x üzemóra után elhalványul és cserélni kell. Az ezt követő Sharp fénymásológépek egyikében se láttunk ilyen megoldást. A Z-30-nak volt még egy típus hibája. A fixálóegységet hajtó műanyag fogaskerék koszorú elég könnyen eltört. Pár száz forintos alkatrész, de legalább ezzel is volt dolga a szerviznek :). Ez az alkatrész egyébként túlélte az anyagépet. Még a mai digitális A4-es és egyes A3-as fénymásológépekben is ez a fogaskerék dolgozik - igaz megváltoztatott összetétellel. Így a törés ma már nem jellemző, legfeljebb megkopik több százezer másolat alatt.

fénymásológép alkatrész
Z-30 fixáló fogaskerék 20 éve használatban


Hogy miért pénteki fénymásológép? A kor mindig siető vállalkozója pénteken 15 és 16 óra között beesett a boltba, rábökött, fizetett és már vitte is.

Ahogy benyitott, már tudtuk, hogy mit fog venni.
 
A Z-30 fénymásológép képeiért köszönet a QLR Számítástechnikának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése